HTML

Tócóskert

Tócóskert: ennyi parasztot egy rakáson nagyon ritkán látni...

Friss topikok

  • Vegeta István: Jó az a piac ! (2017.06.21. 21:38) A kispiac
  • KROK: Ez egyébként hol történt helyileg? A story elején azt hittem engem üthettél el (korban simán stimm... (2016.05.14. 15:24) A panelprolinak nincs életösztöne
  • Void Bunkoid: @Xezs: nemtom, én újabban szinte csak falusi betörésekről olvasok, ahonnan ellopnak ingóságokat, v... (2014.05.09. 10:49) DIY
  • Xezs: @Tiba Árpád: Szevasz Árpi! :) Akkor tévedtem. Nézd el nekem, hogy majd 20 év távlatából írtam újra... (2014.03.11. 23:03) Iskolai állapotok – 2. rész
  • Neringa: Én arra a következésre jutottam, hogy a hely uralkodó energiája, bizonyos viselkedésekre késztet..... (2013.05.31. 20:03) A Pokol kapuja - Derék 22

Linkblog

Bevezető

Xezs 2009.04.29. 21:56

Üdvözlök mindenkit! Azokat is akik a Tócósban tengetik, vagy tengették napjaikat, és azokat is, akik még sosem hallottak erről a helyről. Ez utóbbiaknak álljon itt egy gyorstalpaló kiskáté:

 

A helyszín Debrecen. Ez a város az ország keleti régiójában, Hajdú-Bihar megyében található (megyeszékhely), mellesleg az ország második legnagyobb városa kb. 200 000 lakossal (holtversenyben Miskolccal). Azt hiszem ezzel tisztáztuk azt, hogy e várost nem illik vidéknek nevezni, ahogy pestiesen mondanák, a vidék ugyanis az, ahol a végeláthatatlan rónán csak egy-két parasztot látni, ahogy éppen a marhákat hajtja, vagy kapál valamit. Mielőtt bárki megkérdezné, igen, van mikrosütőjük az embereknek itt is, és igen, autóval (is) járnak. Nem, macskát azt itt sem szokás enni, kivéve talán a kínai kajáldákat, bár itt még nem olyan rossz a helyzet, mint Budapesten, ahol gombamód szaporodnak e kétes hírű vendéglátóipari egységek.

 

A Tócóskert tehát Debrecenben található, és tulajdonképpen nem más mint egy hatalmas betondzsungel. Korábban mocsár, illetve hobbikertek voltak ezen a helyen, de a megboldogult szocializmusban a honatyák kitalálták, hogy a népnek bizony élettér kell, ezért építünk panelt. Természetesen nem ez az egyetlen betondzsungel Debrecenben, viszont ez a legfiatalabb, valamikor 1980-85 környékén adták át az első épületeket. Persze, azok jártak a legszarabbul akik ilyentájt költöztek be, mert évekig hallgathatták a légkalapács monoton csattogását. Na de kik is költöztek be ide? Egy kisebb hányada a beköltözőknek tősgyökeres debreceni volt, viszont a nagyobb rész a környező településekről elvándorolt lakosság volt. Gyakorlatilag emiatt a momentum miatt lett érdekes a Tócóskert: ennyi parasztot egy rakáson nagyon ritkán látni, és ezt majd az olvasó is belátja, amint haladunk a posztokkal.

 

Blogunk tehát ezen emberek tetteit, a Tócóskert mindennapi hangulatát próbálja visszaadni, reméljük sikerrel. Még itt az elején leszögezném, hogy természetesen ezen blog nem azt akarja mondani, hogy aki ott lakik, vagy lakott, az automatikusan egy bunkó paraszt (annál is inkább, hiszen ezen sorok írója is ott lakott, aki egy végtelenül jó fej), sokkal inkább a bunkók által keltett mindennapi hangulatot szeretnénk visszaadni.

Címkék: panel debrecen paraszt hajdú bihar tócóskert betondzsungel

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tocoskert.blog.hu/api/trackback/id/tr261094539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klark-Andy (törölt) 2009.11.03. 20:38:51

Debrecen 210.000 lakos, Miskolc 171.000 kb. 15-20 éve nincs már holtverseny köztük.
Amúgy nagyon jó blog, én is tócis vagyok :)

raptile 2009.11.14. 18:34:07

Xezs: írtam egy privát-ot, remélem megkaptad?!
GRAT az oldalhoz egyébként... ;)

Bender Bending Rodríguez 2010.10.24. 23:21:16

Kedves blogírók!
Nemrég akadtam rá teljesen véletlenül a blogotokra és az utóbbi egy órát a posztok végigolvasásával töltöttem. Mivel a tóci az én gyerek/serdülőkorom helyszíne is volt, nosztalgiával, rengeteg kellemes és (helyenként) kevésbé kellemes emlékkel és sok nevetéssel olvastam végig a bejegyzéseket. Nagyon örülök, hogy van, aki megörökítette ezeket az éterben, ráadásul nem is rossz stílusban (most mondhatnám, hogy az írások színvonala übereli az összes debreceni kötődésű sajtóorgánumot, de valljuk be, ezzel nem mondanék sokat :)). Külön riszpekt a hely hangulatának és "élővilágának" akkurátus leírásáért. Ugyanakkor szomorúan veszem észre, hogy a legutóbbi bejegyzés májusban (azaz 5 hónapja) született. Mi történt? Elfogyott az ihlet? Vagy nem elég népes az olvasótábor?
Üdvözlettel és reménykedve a blog folytatásában/újraindulásában:
egy lelkes ex-tócilakó olvasó

Xezs 2010.10.25. 19:42:38

@Bender Bending Rodríguez: Ha hiszed ha nem, 2 hónapja győzködöm magam új posztok írásával, mert nálam még van ihlet. Fenryr barátomnál úgy tudom, elfogyott az ihlet, Raptile-ról meg semmit sem tudok, írok is neki egy levelet.

Bender Bending Rodríguez 2010.10.25. 22:37:00

@Xezs: Na, ez nem hangzik rosszul. Van olyan jó ez a blog, hogy megérje a folytatást, úgyhogy győzködd csak magad. :)

raptile 2010.10.26. 12:15:38

@Xezs: Na ezt most nagyon jól megérezted Boss!
Isten ments', hogy eltűnjek, vagy befejezzem a ténykedésem itt, sokkal prózaibb az ok: nem volt gépem, ami pedig most működik, op.rendszer csere előtt áll, és semmi akadálya nem lesz, hogy "felpörögjön" a Blog! Relax, érkezem!!! ;)
süti beállítások módosítása